Zeiltekens

Een overzicht van veel voorkomende zeilklassen in Nederland.

De afbeelding is gevonden op jensereclameletters.nl/zeilteke.html

This entry was posted in Wedstrijdzeilen, Zeilen and tagged on by .

About Marijn Stokker

Ik zeil en geef les op kielboten en (twee en eenmans) zwaardboten en ben ik Opleider van de CWO in deze disciplines. Ik ben met name actief op Zeil- en Surfschool Neptunus. Verder heb ik team gezeild in het universiteitsteam van Edinburgh. Ook ben ik een trotse bezitter van een 470. Vanuit deze achtergrond zijn dus veel berichten geplaatst.

11 thoughts on “Zeiltekens

 1. J. H. Nonkes

  Ik heb een grootzeil met een voor mij een onbekent zeilteken.Het zijn 2 driehoekken die met de punten tegen elkaar liggen en het lijkt dan op een vlinderstrik.Afm. voorlijk 6.40 en onderlijk 2.25.Kunt u mij vertellen waar dit een zeil van is.
  M.vr.gr. J.H. Nonkes

  Reply
  1. W.Th.A. Krone

   Dat is waarschijnlijk de Kruiserklasse. Hierbij worden schip en zeilen gemeten en daaruit een handicap berekend. Hierdoor kunnen verschillende types wedstrijden zeilen waarbij de gezeilde tijd met de handicap wordt verrekend tot de wedstrijdtijd.

   Reply
 2. R.J. van Eenennaam

  Ik heb eenzelfde grootzeil. Zelfde teken. Als iemand het antwoord weet, hou ik me ook aanbevolen.

  M. vr. gr.

  Reply
 3. michiel feldberg

  ik heb op Loosdrecht op 15 augustus een kajuitboot gezien met in het zeil 2 zwarte driehoeken met de punten horizontaal naar elkaar toe. Ik ben langszij gevaren en ze zeiden Albin ……… maar dit lijkt toch niet te kloppen. Ik kan het niet vinden op internet maar het lijkt geen zeldzaam zeilteken volgens mijn visuele geheugen. Dit klopt wel want in het boek Klassieke Scherpe Jachten in Nederland van Akko Kalma en Ron Valent (red.), 1994 staat een foto van het type Baby Weekender, van van de Stadt, 1953 met een dergelijk zeilteken op blz. 124 maar ook op blz. 172 bij type Boemerang van Kroes, 1958 en op blz. 161 bij type Scandinavische Volsboot uit 1965 gebouwd bij Kroes. Het lijkt een algemeen zeilteken voor kajuitboten. Botenbouwer Kroes uit Kampen weet het ongetwijfeld.

  Reply
  1. Ad jacobs

   Wow wat een info maar helaas staat mijn teken er niet tussen,het betreft een open polyester zeilboot van 7×2 meter en het zou een Brasser moeten zijn,dan verwacht je een B in het zeil,maar ik zie nu een L waarvan de lange poot verlengt is met een S of slang erdoor/omheen,wat is DAT dan voor zeilboot?

   Ad

   Reply
 4. Huisman

  Het is de mustang. Het staat op een lijst met de in Loosdrecht meest voorkomende zeiltekens. Uigave van Jac. Hey zeilschool Bussum. Staat geen jaar van uitgifte bij, volgens mij heel oud.

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.