Voorbeeldles zwaardboot: “optuigen in een sleep”

Essentie en doel: Deze oefening is zowel handig voor de cursist als voor de instructeur. Je leert ze namelijk zeer vlot en op varend schip op te tuigen. Zo kan je zelf doorvaren naar de instructieplaats. Belangrijk is het laatste schip in de sleep: zorg dat deze een zwaar gewicht (bijv. boei met gewicht) achter zijn boot heeft hangen, anders gaat dit schip enorm slingeren en wordt het onmogelijk op te tuigen (terwijl hij als eerste los moet). Deze oefening kan je tot en met halve wind doen, zolang ze hun zeil maar goed uit zetten.

Uitvoering

Tijd: ongeveer een kwartier
Extra benodigdheden: sleepboot en sleeplijn
Doel: Cursisten aanleren vlot en in een sleep te varen
Vereiste vaardigheden: al goed kunnen optuigen
Opzet: op verschillende koersen (tot en met halve wind) in een sleep kunnen optuigen

Vervolg: Een vervolgoefening is juist op ruime wind optuigen: je vaart ruime wind in de sleep en een voor een zullen ze los moeten gooien en zelf optuigen. Ook dit is voor je eigen efficiƫntie ideaal: zo kun je elke kant opvaren terwijl de cursisten zelf inzien op welke manier ze zullen moeten gaan optuigen. Belangrijk is dat je dit principe (tot en met halve wind in de sleep, daarna losgooien) goed uitlegt, voordat iedereen gaat optuigen in de sleep op ruime wind.

This entry was posted in Lesgeven and tagged , on by .

About Marijn Stokker

Ik zeil en geef les op kielboten en (twee en eenmans) zwaardboten en ben ik Opleider van de CWO in deze disciplines. Ik ben met name actief op Zeil- en Surfschool Neptunus. Verder heb ik team gezeild in het universiteitsteam van Edinburgh. Ook ben ik een trotse bezitter van een 470. Vanuit deze achtergrond zijn dus veel berichten geplaatst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.