Voorbeeldles zwaardboot: “hoger-, lager- en langswal”

Essentie en doel: Het voordeel aan deze oefening is de hoge mate van kwantiteit. Iedereen komt zoveel mogelijk aan bod. De cursisten verdeel je in drie groepen. Elke groep begint met een ander onderdeel, hoger-, lager- of langswal. Dit is respectievelijk op de verschillende plekken van het vlot, afhankelijk van de ligging van het vlot kunnen twee kanten van het vlot voor hetzelfde worden gebruikt. Dit laat je iedereen continue achter elkaar doen. Op den duur wissel je door, beste uitgangspunt is de lagerwal: wanneer iedereen een (al dan niet geslaagde) lagerwal heeft gemaakt (aan en afvaren), wissel je door.

Uitvoering

Tijd: Kan je zelf bepalen, minimaal een uur
Extra benodigdheden: een vierkant vlot
Doel: effectief en efficiënt oefenen van hoger-, lager- en langswal
Vereiste vaardigheden: Aangezien de oefening vrij complexe manoeuvres bevat, moet het niveau rond cwo 3 liggen. De hoger-, lager- en langswal moeten al behandeld zijn.
Opzet: Door het vlot en vaarwater zo effectief mogelijk te benutten, cursisten zoveel mogelijk oefentijd geven met hoger-, lager- en langswal

Aanwijzingen geven: Een van de moeilijkste punten aan deze les is waar je jezelf opstelt. Als je met meerdere instructeurs bent, of een beperkt aantal cursisten, is dit vrij eenvoudig. Je verdeelt dan de taken (één iemand op de verschillende wal of per cursist die aankomt). Als je echter alleen bent, moet je goed je aandacht verspreiden over iedereen die tegelijkertijd aankomt. Verstandig is om elke keer een paar minuten bij één wal te blijven en niet iedereen willen zien.

This entry was posted in Lesgeven and tagged , on by .

About Marijn Stokker

Ik zeil en geef les op kielboten en (twee en eenmans) zwaardboten en ben ik Opleider van de CWO in deze disciplines. Ik ben met name actief op Zeil- en Surfschool Neptunus. Verder heb ik team gezeild in het universiteitsteam van Edinburgh. Ook ben ik een trotse bezitter van een 470. Vanuit deze achtergrond zijn dus veel berichten geplaatst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.