Positie van de instructeur in een kielboot

In een open kielboot (in dit geval een polyvalk) kan je als instructeur variëren met de plek waar je zit. Op verschillende plekken zitten zorgt voor een ander effect afhankelijk van je leerdoel: wil je iemand apart iets uitleggen, of alle zeilers betrekken?

In het volgende filmpje zie je een aantal verschillende posities en het effect dat dit heeft op de les. De film is gemaakt tijdens de herfst bij zeil- en surfschool Neptunus.

Zoals je ziet kan je lesgeven vanuit verschillende posities. Bij minder wind zal je – aanvullend op bovenstaand filmpje – in de praktijk ook vaker in de kuip zitten. Bij echte beginners (CWO I) kan het verstandig zijn om de eerste lessen alleen in de kuip te zitten. Denk voordat je als instructeur ergens gaat zitten altijd na over:

  • Wat is het lesdoel?
  • Vereist het lesdoel dat je dichtbij aanwezig bent of juist afstand neemt?
  • Wat is het zeilniveau van de zeilers, welke opties heb ik?

Dit zijn echter slechts een aantal voorbeelden. Wat vinden jullie een goede plek, en wat zijn de voor- en nadelen van de voorbeelden in het filmpje?

This entry was posted in Lesgeven and tagged , on by .

About Marijn Stokker

Ik zeil en geef les op kielboten en (twee en eenmans) zwaardboten en ben ik Opleider van de CWO in deze disciplines. Ik ben met name actief op Zeil- en Surfschool Neptunus. Verder heb ik team gezeild in het universiteitsteam van Edinburgh. Ook ben ik een trotse bezitter van een 470. Vanuit deze achtergrond zijn dus veel berichten geplaatst.

One thought on “Positie van de instructeur in een kielboot

  1. Onno Krabshuis

    Ik ga binnenkort weer eens een keer praktijkinstructie geven aan onze nieuwe cursisten van de Marine Watersport Vereniging te Den Helder. Onze centaur’s zullen door de cursisten en hun instructeur worden overgevaren van Den Helder naar onze dependance aan het Amstelmeer De Haukes. De dag voor vertrek zullen de cursisten hun “eigen” boot moeten gaan optuigen en vaargereed maken.
    Ik ben u zeer erkentelijk voor de duidelijke video’s, zeer verhelderend.

    Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.