Olympische baan

De olympische baan zoals gezeild tijdens de afgelopen olympische spelen. Er bestaat een grote variëteit aan banen die mogelijk gezeild kunnen worden, zie daarvoor sailor.org.uk. Er is bij deze baan altijd een keuze welke boei te kiezen, afhankelijk van de bevoordeelde zijde van de baan (bijvoorbeeld meer wind, schifting, drukte bij de boei, enzovoorts). (bron)

In de trapezoid outer is de start en eerste boei vrij eenvoudig. Upwind naar de eerste boei, vervolgens ruime wind naar boei 2. Voor een aantal boten betekent dit de spinnaker op, waardoor deze schepen een lagere koers varen naar boei nummer 2, zoals te zien is in de hoekberekening. Boei 2 naar 3 is pal downwind, waarbij er soms gekozen wordt iets af te kruisen. De 3e boei is een “gate”: dit houdt in dat men kan kiezen tussen 3s en 3p. De “s” en “p” staan voor starboard en port en houdt in aan welke zijde de boei gerond moet worden. Vervolgens is het upwind terug naar boei 2. Afhankelijk van de lengte van de baan wordt dit herhaald. De laatste boei is 3p, waarna er vervolgens ruime wind gefinisht wordt.

Een variant op deze baan waarbij slechts één volgboot nodig is, is wanneer er pal beneden de startlijn een 4e boei wordt neergelegd. De baan gaat dan van 3p ruime wind naar deze boei, en vervolgens wordt er in de wind gefinisht. 

Deze baan is vrijwel identiek aan bovenstaande, met het verschil dat de 4s en 4p worden gebruikt.

Bovenstaand heten “trapezoid” banen, er bestaan ook driehoeksbanen (triangle). Hieronder de meest bekende baan daarvan. Hierbij is er geen keuze voor schepen. Een variant hierop om één startschip te gebruiken is wanneer de finish- en startlijn ter hoogte van boei 2 wordt geplaatst.

Voor meer informatie over hoe de wedstrijd start, kijk bij wedstrijdvlaggen en startprocedure.

This entry was posted in Wedstrijdzeilen and tagged on by .

About Marijn Stokker

Ik zeil en geef les op kielboten en (twee en eenmans) zwaardboten en ben ik Opleider van de CWO in deze disciplines. Ik ben met name actief op Zeil- en Surfschool Neptunus. Verder heb ik team gezeild in het universiteitsteam van Edinburgh. Ook ben ik een trotse bezitter van een 470. Vanuit deze achtergrond zijn dus veel berichten geplaatst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.