Downwind manoeuvres met spinnaker

In het volgende filmpje zie je diverse gijpmanoeuvres met een 470: een zwaardboot met spinnaker. Wat je ziet zijn het hijsen van de spinnaker (spi-hoist), gijpen en strijken (spi-drop). Let op de taakverdeling tussen stuurman en bemanning, doel van de dag was om de spi zoveel mogelijk vol te houden tijdens de gijp. De eerste minuut begint wat traag, daarna zijn er heel veel gijpen en interessante manoeuvres.

De verschillende stappen bij gijpen

Stap 1: Ga pal voor de wind varen;
Stap 2: Geef de bemanning tijd om zich voor te bereiden. Dit betekent de barbers beide halverwege vast zetten en de spischoten op de juiste spanning aangeven aan de stuurman;
Stap 3: Laat de bemanning gijpen! Deze trekt met de neerhouder de giek over en gooit direct de fok los. Je kunt als stuurman een klein beetje meesturen, niet teveel (anders sla je om!);
Stap 4: Houd je spi vol als stuurman! Dit kan door te sturen en (meestal) door de lijschoot aan te trekken.
Stap 5: Zet de boom om als bemanning. Als stuurman corrigeer je het gewicht.
Stap 6: Geef de schoten terug aan de bemanning en ga als stuurman weer aan lij zitten, daar kan je ook de fokkeschoot weer bedienen.

This entry was posted in CWO, Manoeuvres, Zeilen and tagged , on by .

About Marijn Stokker

Ik zeil en geef les op kielboten en (twee en eenmans) zwaardboten en ben ik Opleider van de CWO in deze disciplines. Ik ben met name actief op Zeil- en Surfschool Neptunus. Verder heb ik team gezeild in het universiteitsteam van Edinburgh. Ook ben ik een trotse bezitter van een 470. Vanuit deze achtergrond zijn dus veel berichten geplaatst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.