Voorbeeldles zwaardboot: “waar komt de wind vandaan”

Essentie en doel: dit is een vrij eenvoudige oefening om cursisten wat windgevoel aan te leren. Je legt eerst goed uit hoe je kunt zien waar de wind vandaan komt, focus op het ‘voelen’. Vervolgens laat je iedereen rondvaren, bijvoorbeeld een boeienbaan of een rondje om het vlot. Dwing ze een parcours te varen waar meerdere koersen in voorkomen. Vervolgens geef je een fluitsignaal: op dit signaal moeten ze direct in de wind gaan liggen. Je kunt dit ook doen met verschillende koersen, bijv. 2x fluiten is aan de wind. Op deze manier leer je cursisten de boot te besturen op basis van windrichting in plaats van een boeienbaan.

Uitvoering

Tijd: ongeveer een half uur
Extra benodigdheden: Een fluitje of toeter of harde stem
Doel: Inzicht in de windrichting krijgen
Vereiste vaardigheden: Vrijwel geen, men moet een beetje kunnen sturen
Opzet: Goed uitleggen, vervolgens cursisten de wind laten aanwijzen door in de wind te sturen

This entry was posted in Lesgeven and tagged , on by .

About Marijn Stokker

Ik zeil en geef les op kielboten en (twee en eenmans) zwaardboten en ben ik Opleider van de CWO in deze disciplines. Ik ben met name actief op Zeil- en Surfschool Neptunus. Verder heb ik team gezeild in het universiteitsteam van Edinburgh. Ook ben ik een trotse bezitter van een 470. Vanuit deze achtergrond zijn dus veel berichten geplaatst.

One thought on “Voorbeeldles zwaardboot: “waar komt de wind vandaan”

  1. Dortha

    Hey very cool site!! Man .. Excellent .. Superb .. I will bookmark your site and take the feeds ad¢ilionaltyÃd€¦I am satisfied to find numerous useful info right here in the put up, we want develop more strategies on this regard, thanks for sharing.

    Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.