Voorbeeldles kielboot: “throw the ball”

Een alternatieve versie van stuiterbal, alleen dan op het water. Gooi een bal weg, en zorg dat deze zo snel mogelijk wordt opgehaald. Ideaal om te oefenen met zeilstanden, sturende werking, gewicht, roer, inzicht.

Tijd: Kan je helemaal zelf bepalen.
Extra benodigdheden: Een bal of truus.
Doel: Afhankelijk waar je de focus ligt. Kan zijn: zeilstanden, overstagen/gijpen, inzicht in koersen, gewichtsverdeling, roergebruik.
Vereiste vaardigheden: Bij deze oefening moeten de cursisten wel een beetje kunnen varen, eind cwo 2/begin cwo 3 en hoger. Belangrijk zijn inzicht in koersen en enige bootvaardigheid.
Opzet: Essentie en doel uitleggen, bal overboord gooien, zo snel mogelijk ophalen.

Uitwerking

Essentie en doel: Bij deze oefening is een voorbespreking wel even belangrijk, anders is de lol en het nut van de oefening weg. Geef duidelijk aan wat ze moeten doen wanneer de bal overboord gaat, en waar ze op moeten letten. Voorbeelden zijn “zo snel mogelijk de bal ophalen”, “zo net mogelijk de bal ophalen (zeilstanden)”. Ultiem is natuurlijk wanneer ze alles beheersen, zodat je én zo snel mogelijk, én zo net mogelijk kan gaan varen. Laat wel altijd de nadruk liggen op bijvoorbeeld gebruik van het zeil, gewicht of roer.

Bal overboord: En dan begint het spel. Gooi de bal op verschillende koersen overboord, en laat ze de bal ophalen. Je kunt hierdoor heel goed zeilstanden, sturende werking, gewicht en inzicht op het water oefenen en toetsen. Je zult zien dat de cursisten het best lastig vinden om de bal zo snel mogelijk via een goede weg op te halen. Probeer ze het zo snel mogelijk te laten doen, want als ze ver wegvaren gaat de lol snel weg. Laat zien hoe het zo snel mogelijk kan door gewicht, sturende werking, etc.

This entry was posted in Manoeuvres, Trim and tagged , on by .

About Marijn Stokker

Ik zeil en geef les op kielboten en (twee en eenmans) zwaardboten en ben ik Opleider van de CWO in deze disciplines. Ik ben met name actief op Zeil- en Surfschool Neptunus. Verder heb ik team gezeild in het universiteitsteam van Edinburgh. Ook ben ik een trotse bezitter van een 470. Vanuit deze achtergrond zijn dus veel berichten geplaatst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.