Trainingshandboek Kb-V

Dit handboek is bedoeld voor zeilers die hun cwo diploma Kb-IV hebben gehaald en nog verder willen in boot- en zeilbeheersing. Waar Kb-IV ingaat op het aanleren van een standaardmanoeuvre, richt Kb-V zich juist op het ontdekken van de meest effectieve en efficiënte methode. Kb-V is een vereiste voor het behalen van cwo zeilinstructeur 4 (voorheen Zi-B) in alle disciplines. Dit handboek voor de kielboot is geschreven om je eigenvaardigheid te trainen richting Kb-V maar het kan natuurlijk ook worden gebruikt om je eigenvaardigheid bij te spijkeren. Dit handboek is een aanvulling (of goede voorbereiding) op de trainingen die worden gegeven door Zi-4 trainers. Ook trainers kunnen hier inspiratie uithalen.

Wat kan je verwachten? Dit handboek richt zich op het aanbieden van verschillende oefeningen en zijn onderverdeeld in verschillende onderwerpen. Door verschillende oefeningen voor dezelfde vaardigheid is het trainen een stuk leuker en effectiever. Daarnaast wordt in het eerste hoofdstuk een uitleg gegeven over hoe je het beste het traject naar Kb-V aan kunt pakken. Lees dit goed door: het kan je enorm helpen bij het leren van de vaardigheden.

Een aantal punten van wat in het handboek als oefening wordt beschreven, staat uitgelegd op deze website. Onder andere over zeiltrim, het schip op gang brengen, verschillende soorten lagerwal, alles over driften, opkruisen, stabiliteit en windschiftingen. Zie hiervoor: http://beterzeilen.nl/zeilen. Voor de eisen van kielboot V kun je kijken op www.cwo.nl.

Mocht je interesse hebben in dit handboek (€ 10,- inclusief verzendkosten) kan je contact met mij opnemen om hem te bestellen.

Voorheen was Kb-V een apart CWO diploma, sinds 2010 gaat het om een trainingsverplichting vanaf CWO IV naar het niveau van IV+.

This entry was posted in Trainen and tagged , on by .

About Marijn Stokker

Ik zeil en geef les op kielboten en (twee en eenmans) zwaardboten en ben ik Opleider van de CWO in deze disciplines. Ik ben met name actief op Zeil- en Surfschool Neptunus. Verder heb ik team gezeild in het universiteitsteam van Edinburgh. Ook ben ik een trotse bezitter van een 470. Vanuit deze achtergrond zijn dus veel berichten geplaatst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.