Positionering ten opzichte van andere boten in windshifts

Het gebruik maken van windshifts is zinvol en leuk als je recreatief vaart, maar met name voor wedstrijdzeilers is dit erg belangrijk. Voor wedstrijdzeilers is niet alleen van belang om zelf de optimale route te varen, maar ook de positie ten opzichte van de tegenstanders is erg belangrijk.

In het algemeen verlopen windschifts geleidelijk en maak je dus niet opeens een hoek. Je maakt eerder een geleidelijke bocht tijdens een windshift. In het onderstaande plaatje is dit uitgetekend. De blauwe pijl is de originele windrichting, langzaam draait de wind richting de groene pijl. Het blauwe lijntje is de bocht die de boot tijdens de windshift maakt.

positionering1

In de onderstaande twee plaatjes wordt de vergelijking gemaakt tussen twee boten. In het eerste plaatje is er vrijwel geen verschil tussen boot A en boot B. Beide boten zijn even ver verwijderd van de bovenboei, varen beide over stuurboord, op vrijwel de zelfde plek op de baan.

positionering2

In het tweede plaatje liggen de boten nog steeds naast elkaar. Nu is de windshift er in getekend. De blauwe pijl is weer de originele richting en de wind draait langzaam richting de groene pijl. De blauwe lijn is de bocht die boot A en boot B varen doordat de wind draait. Boot A is nu duidelijk in het voordeel en heeft een ‘binnenbocht’-positie ten opzichte van boot B.

positionering3

In het bovenstaande plaatje is duidelijk hoe belangrijk de positie is ten opzichte van je directe tegenstanders. Wanneer je een windshift naar links verwacht moet aan de linkerkant van de baan en je tegenstander zijn, wanneer de wind naar rechts gaat draaien, moet je je zelf rechts positioneren.

Wanneer je zeker bent dat een windshift gaat komen, kan je al positie kiezen bij de start. (zie onderstaand plaatje ) Wanneer er een windshift naar links wordt verwacht dan komt ondanks de extra afstand boot A waarschijnlijk uiteindelijk beter uit dan boot B.

positionering4

One thought on “Positionering ten opzichte van andere boten in windshifts

  1. 76Norberto

    Hi blogger, i must say you have very interesting posts here.
    Your website should go viral. You need initial traffic only.
    How to get it? Search for: Mertiso’s tips go viral

    Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.