Positie kiezen bij de start

_DSC0873.JPGNatuurlijk hangt je startpositie sterk af van wat je tegenstanders doen, maar vaak is er een favoriete plek om te starten. In dit artikel wordt er uitgelegd waar dat is en hoe je die positie kan vinden. Cruciaal is dat de je een startpositie kiest waarbij je zo weinig mogelijk meters hoeft op te kruisen richting de bovenboei.

In plaatje 1 ligt de lijn exact haaks op de wind. Wanneer dit het geval is en je geen wind-shifts verwacht, is er geen verschil tussen de verschillende startposities.

Screen Shot 2013-01-20 at 12.12.47

In plaatje 2 ligt de lijn niet exact haaks op de wind. Doordat de lijn niet exact haaks op de wind ligt, is boot B duidelijk dichterbij de wind en de bovenboei. In dit geval is het starten bij de boot dus een stuk voordeliger.

Screen Shot 2013-01-20 at 12.14.03

In plaatje 3 is de situatie omgedraaid. Op dit moment ligt boot A een stuk dichterbij de wind en bij de bovenboei. Het starten bij het pin end (de gele boei) is in dit geval het meest voordelig.

Screen Shot 2013-01-20 at 12.14.11

Door op de goede plek te starten zijn de eerste meters winst al voor de start gewonnen. Wanneer de startlijn erg scheef ligt is dit goed te zien. Vaak echter is dit op het oog moeilijk te zien, zeker als de verschillen klein zijn. Wil je zo exact mogelijk je voordeel berekenen, kan je dit doen door het met het kompas op te meten.

Dit doe je door tegen de wind in te gaan liggen en de kompaskoers van die positie op te schrijven of te onthouden. Vervolgens vaar je precies op de startlijn van de startboot naar de boei, en/ of andersom. Deze kompas koersen trek je af van de windrichting. Wanneer het verschil tussen de kompas koers en de windrichting het kleinst is, is dat de kleinste hoek en dus de meest voordelige startpositie.

Bijvoorbeeld plaatje 1:

Windrichting: 360°/ 0°
Koers van pin end naar startboot: 90°
Koers van startboot naar pin end: 270°

In dit geval is het verschil tussen de wind en de startlijn beide kanten op precies 90°. Er is dus geen favoriete start positie.

Situatie plaatje 2

Windrichting: 360°/ 0°
Koers van pin end naar startboot: 80°
Koers van startboot naar pin end: 280°

Wanneer je vanuit het pin end richting de startboot vaart is er 80° verschil met de windrichting. Wanneer je vanuit de start boot richting het pin end vaart is er 100° verschil. De startboot is dus 20° positief ten opzichte van het pin end, en daarmee de favoriete start positie.

Situatie plaatje 3

Windrichting: 360°/ 0°
Koers van pin end naar startboot: 100°
Koers van startboot naar pin end: 260°

Wanneer je vanuit het pin end richting de startboot vaart is er 100° verschil met de windrichting. Wanneer je vanuit de start boot richting het pin end vaart is er 80° verschil. Pin end is dus 20° positief ten opzichte van de startboot, en daarmee de favoriete startpositie.

Wanneer komt dit voor?

Dat de startlijn niet 100 % haaks op de wind ligt komt vaak voor. Dit kan door twee verschillende redenen ontstaan. In veel gevallen maakt het wedstrijd comité kleine foutjes hetgeen kan resulteren in een scheve startlijn. Wat ook kan gebeuren is dat vlak voor of tijdens de startprocedure de wind een klein beetje draait; op dat moment lig de startlijn dus ook niet meer haaks op de wind en is er voordeel te behalen.

Bijdrage van Maarten Ruitenberg van Flevo Sailing zeilschool en verhuur.

 

 

 

One thought on “Positie kiezen bij de start

  1. Joost

    Er zit een foutje in de voorbeelden. Situatie 2, als van pin naar start boot 80 graden is, dan moet het de andere kant dus 80+180= 260 zijn (ipv 280). Voor situatie 3 geld als van pin naar start boot 100 graden is, dan moet het de andere kant op van start boot naar pin dus 100 + 180 = 280 zijn (ipv 260). Het lijkt er dus op dat het aantal graden van start boot naar pin tussen situatie 2 en 3 dus zijn verwisseld!

    Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.