Lagerwal ankeren

In de vorige post is aangegeven hoe een lagerwal gemaakt kan worden. Toch is dit lang niet de enige manier om een veilige en snelle lagerwal te maken. Er is nog een andere methode om snel en veilig te lagerwallen, namelijk via ankeren.

De randvoorwaarde is echter wel dat de lagerwal op een rustige plek is, waar je het anker overboord kan gooien. Een lagerwal in een haven of voor een brug met ankeren is dus onmogelijk. Maar in alle andere situaties is deze ideaal, zeker wanneer het stevig waait.

Bij een lagerwal ankeren is het zaak dat je van tevoren je anker netjes hebt geborgd en klaar hebt liggen. Vervolgens zorg je dat je precies bovenwinds stil komt te liggen. Makkelijk is een ‘heel eind’ bovenwinds te gaan deizen, zodat je precies de bovenwindse lijn kan controleren. Je kan echter ook aan de wind aan komen varen en de boot op aan de wind stilleggen. Op enkele meters voor de kant het anker overboord, goed anticiperen op de signalen van je maat (anker krabt, anker pakt), en zorgen dat je vlak voor de kant stil komt te liggen.

Wanneer je dan voor anker ligt kan je rustig strijken, en vervolgens het anker leiden naar het midden van de boot zodat je halve wind komt te liggen. Dan de boot laten afzakken (stootwillen/landvasten!), en heb je een prachtige lagerwal. Wegvaren is precies andersom.

Het nadeel van deze methode is toch ook het wegkomen, zoals ik heb gemerkt bij een windkracht vijf. De druk op de ankerlijn is namelijk behoorlijk groot. De oplossing is de lijn binnen te halen via de nagelbank. Ook al is dit een nadeel, het is nog altijd beter dan niet wegkomen.

Een ander nadeel is dat je pas vrij dicht op de kant het anker uit kunt gooien: immers, je ankerlijn is slechts van beperkte lengte. Mocht het anker niet pakken, moet je er dus op voorbereid zijn dat je direct weer weg vaart.

This entry was posted in Manoeuvres and tagged on by .

About Marijn Stokker

Ik zeil en geef les op kielboten en (twee en eenmans) zwaardboten en ben ik Opleider van de CWO in deze disciplines. Ik ben met name actief op Zeil- en Surfschool Neptunus. Verder heb ik team gezeild in het universiteitsteam van Edinburgh. Ook ben ik een trotse bezitter van een 470. Vanuit deze achtergrond zijn dus veel berichten geplaatst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.