Lagerwal afvaren

Lagerwal afvaren

Afvaren: Voorbereiding: zie ‘Varend zeil hijsen’. Vaarboom klaar leggen aan de walzijde voor de afzet. Zo nodig schip draaien zodat bij het afvaren het schip al zoveel mogelijk de goede kant opgaat. Daarbij in gedachten houden of:
a. het schip door de wind gedrukt moet worden. (mogelijk bij weinig wind)
b. het schip niet door de wind gedrukt hoeft te worden (voor zware schepen of veel wind). Uitvoering: het schip vaart geven door middel van duwen via vaarboom, giek of want. Zie ‘Va- rend zeil hijsen’. Schip klaren.
Veiligheid: Houd de periode zonder zeil zo kort mogelijk.

This entry was posted in Anders, CWO and tagged on by .

About Marijn Stokker

Ik zeil en geef les op kielboten en (twee en eenmans) zwaardboten en ben ik Opleider van de CWO in deze disciplines. Ik ben met name actief op Zeil- en Surfschool Neptunus. Verder heb ik team gezeild in het universiteitsteam van Edinburgh. Ook ben ik een trotse bezitter van een 470. Vanuit deze achtergrond zijn dus veel berichten geplaatst.

One thought on “Lagerwal afvaren

  1. Rutger Hendriks

    Beste Marijn,
    Ik heb met veel plezier je stukje over genaker zeilen gelezen. Op het moment zijn we bezig met de aanschaf van een focus 750. We vonden het een goed idee om zelf ook weer eens les te nemen. Zeker om het beste uit het schip te halen en dit ook weer te kunnen doorgeven. Zou jij die lessen kunnen en willen geven. Grappig toeval is dat mijn vrouw en ik elkaar hebben leren kennen op Neptunus toen we daar samen les gaven.

    Rutger en Marloes Hendriks

    Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.